Faceți căutări pe acest blog

Creştinism Ortodox

joi, 30 mai 2024

Lacrimile lui Hristos

"Unii se laudă cu mașinile lor, alții cu casele lor dar eu mă laud cu numele Domnului, Dumnezeului meu. Aceștia s-au împiedicat și au căzut iar eu m-am sculat și m-am îndreptat." Doamne ajută!





Un tânăr monah era tare mâhnit că niciodată nu i se arătase Domnul, în vis sau altfel, că niciodată nu vorbise măcar cu unul din Sfinţii lui Dumnezeu. El auzise că Dumnezeu s-a arătat tuturor fraţilor şi că mulţi fraţi vorbeau zilnic cu sfinţii şi atunci hotărî să renunţe la călugărie. A lepădat hainele călugăreşti, apoi în lume, într-o singură zi s-a îmbătat, a curvit, a participat la jefuirea unui bogătaş beat apoi a cerut o slujbă unui cârciumar. Cârciumarul i-a dat o slujbă de ajutor la bucătărie şi i-a dat şi o cameră. Aici călugărul adormi dar se trezi la miezul nopţii după obiceiul pe care şi-l făcuse, căci întotdeauna se ruga la miezul nopţii când era monah. Şi-a dat seama că poate rugăciunea îl va ajuta să mai spele din păcatele pe care le-a făcut în acea zi şi s-a dus într-un colţ îngenunchind. Acolo rugându-se l-a podidit plânsul. Nu a băgat de seamă la lacrimile care îi curgeau, şi acolo – după atâta oboseală şi după atâta păcat – adormi din nou. A dormit adânc şi trezindu-se dimineaţă, a văzut că locul era pătat de sânge acolo unde el a plâns. S-a uitat peste tot, chiar şi în oglindă; şi-a cercetat fiecare parte a corpului. Văzu că nu are nici cea mai mică zgârietura, că sângele nu era al lui. S-a uitat mai bine şi iar s-a apropiat de locul unde făcuse rugăciunea şi văzu din nou stropii de sânge. Atunci a înţeles că pentru păcatele lui, Hristos plânsese odată cu el, dar nu cu lacrimi de om, ci cu lacrimi de sânge.


sâmbătă, 25 mai 2024

Mâinile..

"Unii se laudă cu mașinile lor, alții cu casele lor dar eu mă laud cu numele Domnului, Dumnezeului meu. Aceștia s-au împiedicat și au căzut iar eu m-am sculat și m-am îndreptat." Doamne ajută!




,, Unii trăiesc fără nici un ideal, fără nici o țintă. Trec prin lume ca niște fire de paie pe un râu. Nu merg ei, ci curentul îi duce.” — Seneca

Citeste o frumoasa poveste.

Te va impresiona cu siguranta si te va face sa te gandesti la darurile nepretuite pe care ni le-a oferit Dumnezeu:

,, Mainile"

Un batran, probabil in varsta de 90 de ani sau mai mult, statea pe o banca in parc fara ca nimeni sa il vada. Statea nemiscat, tinandu-si insa capul aplecat si uitandu-se la mainile sale. Cand m-am asezat langa el, nu mi-a constientizat prezenta si cu cat stateam mai mult, cu atat ma intrebam daca este bine.
In cele din urma, nevrand sa il deranjez, insa vrand totodata sa ma asigur ca este in regula, l-am intrebat daca se simte bine. Si-a ridicat privirea, s-a uitat la mine si a zambit.
,, Da, sunt bine, multumesc ca ai intrebat”, a spus el cu o voce patrunzatoare si senina.
,, Bunicuțule , nu am vrut sa te deranjez, insa stateai aici uitându-te la mâini si am vrut sa ma asigur ca ești bine,” i-am explicat.

,, Te-ai mai uitat vreodata la mainile tale?”, m-a intrebat. Vreau sa spun… te-ai uitat cu adevarat la mainile tale? Mi-am deschis palmele incet si am privit fix la ele. Mi-am intors mainile pe-o parte si pe alta, ridicand apoi palmele si coborandu-le.
,, Nu, cred ca nu m-am uitat niciodata cu adevarat la mainile mele”, i-am spus in timp ce incercam sa ghicesc unde vrea sa ajunga.

Apoi a zambit si a spus povestea urmatoare:

,, Opreste-te si gandeste-te un moment la mainile pe care le ai, cum ti-au fost de ajutor de-a lungul anilor. Aceste maini, desi ridate, zbarcite si fara vlaga au fost uneltele pe care le-am folosit toata viata mea ca sa ajung, sa pun mana si sa imbratisez viata. M-au sprijinit si m-au prins cand m-am prabusit pe podea in copilarie. Mi-au pus mancare in gura si haine pe spatele meu. Cand eram copil, mama mi-a spus sa le indoi in rugaciune.

Mi-au legat sireturile la pantofi si mi-au tras cizmele. Au sters lacrimile copiilor mei si au mangaiat dragostea vietii mele. Mi-au tinut pusca si mi-au sters lacrimile cand am plecat la razboi.
Au fost murdare, harsaite si jupuite, umflate si incovoiate. Au fost agitate si neindemanatice cand am incercat sa imi tin fiul nou-nascut. Decorate cu inelul de nunta au aratat lumii intregii ca eram casatorit si ca iubeam pe cineva special. Au scris scrisorile pentru acasa si au tremurat si s-au zguduit cand mi-am ingropat parintii si sotia si mi-am condus fiica la altar.
Cu toate acestea, au fost puternice si sigure cand mi-am tras amicul afara dintr-o transee si cand am ridicat plugul de pe piciorul celui mai bun prieten. Au tinut copii, au consolat vecini si au tremurat in pumni de manie cand nu am inteles.

Mi-au acoperit fata, mi-au pieptanat parul, m-au spalat si mi-au curatat restul corpului meu. Au fost lipicioase si umede, incovoiate si frante, uscate si sangerande. Si pana in ziua de astazi, cand nimic din mine nu mai functioneaza cum ar trebui, cu ajutorul acestor maini ma ridic si ma asez. Si din nou continua sa se indoaie in rugaciune.
Aceste maini sunt dovada locurilor in care am fost si a duritatii vietii mele.
Insa si mai important este ca aceste maini vor fi cele pe care Dumnezeu le va cauta si le va strange atunci cand ma va conduce acasa.

Si Lui nu ii va pasa unde au fost aceste maini si ce au facut.
Ii va pasa cui i-au apartinut aceste maini si cat de mult iubeste aceste maini. Si cu aceste maini ma va ridica langa el si acolo voi folosi aceste maini pentru a atinge fata lui Dumnezeu.”
Fara indoiala ca nu ma voi mai uita niciodata la mainile mele in acelasi mod.
Nu l-am mai vazut niciodata pe batran dupa ce am plecat din parc in acea zi, insa nu o sa-l uit niciodata, nu o sa uit nici cuvintele pe care le-a spus.

Cand mainile mele sunt ranite sau pline de rani sau cand mangai fata copilului meu sau a sotiei mele, ma gandesc la barbatul din parc. Cred ca a fost mangaiat si dezmierdat si tinut de mainile lui Dumnezeu.

Si eu vreau sa ating fata lui Dumnezeu si sa-i simt mainile pe fata mea.

Multumesc, Doamne, pentru mainile pe care mi le-ai dat .



AVVA MOISE ŞI OFRANDA DE LAPTE

"Unii se laudă cu mașinile lor, alții cu casele lor dar eu mă laud cu numele Domnului, Dumnezeului meu. Aceștia s-au împiedicat și au căzut iar eu m-am sculat și m-am îndreptat." Doamne ajută!



Călătorind prin ţară, Avva Moise întâlneşte un păstor şi rămâne cu el câteva zile, ajutându-l să-şi pască turma.

La sfârşitul fiecărei zile, păstorul lua într-un blid, cel mai bun lapte, pe care îl aşeza, departe de locul de înnoptat, pe o piatră.

– Pentru ce pui laptele acolo? a întrebat Moise.

– Este lapte pentru Dumnezeu! a răspuns cu veneraţie păstorul.

Mirat Avva Moise cere lămuriri:

– Cum aşa ?

– În fiecare seară iau laptele cel mai bun şi-l dau ofrandă lui Dumnezeu !

Văzând simplitatea omului, Avva Moise a zâmbit şi l-a întrebat foarte serios:

– Şi Dumnezeu îl bea ?

– Da! a exclamat sigur de sine păstorul. Dumnezeu bea laptele, pe care i-L ofer !

Moise se hotărăşte să lumineze pe sărmanul naiv:

– Dumnezeu este Spirit Pur, El nu cunoaşte setea şi foamea şi nu are deloc nevoie de laptele tău.

– Eu găsesc dimineaţa blidul gol şi, cu siguranţă, Dumnezeu îşi potoleşte setea cu acest lapte.

– Nu, nu Dumnezeu bea laptele tău! La noapte să veghem vasul, să vedem cine bea laptele.

Convins că Dumnezeu bea laptele şi curios să vadă aceasta, cu proprii ochi, păstorul se aşează împreună cu omul străin la pândă.

În toiul nopţii, la lumina lunii, păstorul vede cum un animal micuţ se apropie de blid şi bea laptele lăsat pentru Dumnezeu.

Dimineaţa, foarte trist, cu faţa întunecată şi inima strânsă, păstorul îi dă dreptate lui Avva Moise.

– Ai avut dreptate, o vulpe bea laptele meu!

În noaptea următoare, Dumnezeu i se arată lui Moise şi-i spune:

- Moise, este adevărat că sunt Spirit Pur, dar am primit cu bucurie ofranda de iubire a păstorului şi neavând trebuinţă de acel lapte, îndreptam într-acolo micul animal înfometat, care avea atâta nevoie de hrană. Tu ai lăsat animalul fără hrană, pe om fără bucuria şi liniştea că Eu îi primesc curata şi smerita ofrandă, iar pe Mine, fără iubirea cuprinsă în gestul omului.

- Doamne, iartă-mă!

De multe ori greșim din neștiință, cu toate intențiile noastre bune, dar nimeni nu ar putea greși vreodată dacă nu i-ar fi lui îngăduit de Dumnezeu, pentru ai fi de folos la ințelepțire și la mântuire.


miercuri, 15 mai 2024

Bătrana si doctorul...

"Unii se laudă cu mașinile lor, alții cu casele lor dar eu mă laud cu numele Domnului, Dumnezeului meu. Aceștia s-au împiedicat și au căzut iar eu m-am sculat și m-am îndreptat." Doamne ajută!



O bătrână se duce la doctor, cu ceva dureri. O vede doctorul și-i zice, cu părere de rău:
– Bunică, mai ai vreo două luni și gata. Du-te acasă la mata...!
S-a dus bătrâna acasă, supărată. O vede vecinul și o întreabă:
– Ce ai de ești necăjită?!
– M-am dus la doctor, mi-a spus că-s bolnavă tare... și că nu mai trăiesc mult...
Știi ce? zise vecinul. Du-te la preotul cela bătrân din pădure, colo, sub munte... (Era un pustnic acolo, retras.) Du-te la el, că el ce spune, se-mplinește. El știe dacă te vindeci sau nu...
Femeia se duce la pustnic.
– Părinte, uite...
Și și-a spus ea necazul acolo.
Îi zice părintele:
– Da, te vei putea vindeca.
– E vindecare pentru mine?!!
– Este, numai să vrei!
– Și ce trebuie să fac? întreabă ea.
– TREI ZILE DE BUNĂTATE!
– Cum adică, părinte?!
– Trei zile faci NUMAI BINE. Dar nu numai să faci, nici să nu vorbești, nici să nu gândești rău. Să fie continuu BINE. Dacă ai gândit cumva ceva rău, trebuie s-o iei de la început. Trei zile continuu de bunatate și se vindecă orice boală!
S-a dus bătrâna acasă și a început a se gândi și a-și zice în mintea ei:
– Ei, asta-i destul de ușor... trei zile trec repede...
Normal că după doar câteva ore și-a amintit că nu știu ce vecină i-a zis odată o vorbă grea, și imediat a gândit şi ea de rău...
– Ah, ia-o de la-nceput! Trebuie să pornesc iar și să nu mai gândesc nimic de rău.
Avea bătrâna o vecină apropiată, care știa toată istoria şi zbuciumul femeii. Și între timp, vecina plecă la fiica ei, în străinătate.
S-a întors după un an. Și o vede pe bătrână dereticând prin curte, pe-acolo, după găini. Și-i zice, mirată:
– Bunică, ai reușit! Ai ținut trei zile de bunătate?!
– N-am reușit, măi maică... Numa' pân' la două zile, dar încă mă lupt... și-acu' mă mai lupt...
– Dar cu boala cum e? Te-ai vindecat?
– Nu știu dacă m-am vindecat, dar știu că toată viața mi s-a schimbat în bine.
Luptând întotdeauna să facă numai BINE, să vorbească numai BINE, să gândească doar de BINE, uitase de boala ei...
– Măi, măi... iar am căzut în păcat, iar o iau de la-nceput, că trebuie să țin trei zile numai de bine...
Și atât de mult s-a concentrat pe asta, încât a ajuns să facă numai binele de atunci, să trăiască și să gândească numai de bine.
Se ruga tot timpul și ajunsese într-o stare de-i strălucea fața și i se schimbase întreaga viață. Era ca o Lumină vie, oriunde mergea, fiindcă, pur și simplu, boala n-o mai interesa...
Așa că, dacă vreți... și care vreți, eu v-am zis și vouă... CU TREI ZILE DE BUNĂTATE se rezolvă orice problemă!"
-luati-o in serios caci pare o poveste dar nu este doar atât ...
Bunătatea este puntea de legătură dintre sufletul tău și Dumnezeu.

miercuri, 8 mai 2024

Diavolul, prefăcut în babă...

"Unii se laudă cu mașinile lor, alții cu casele lor dar eu mă laud cu numele Domnului, Dumnezeului meu. Aceștia s-au împiedicat și au căzut iar eu m-am sculat și m-am îndreptat." Doamne ajută!



Diavolul, prefăcut în babă, îi iese înaintea unei fetițe care merge la biserică, și-i zice:
-Unde te duci tu, copila?
-La Sfânta Biserică, mătușică!
-Ei, la Biserică! Ce-ai să faci tu la Biserică? Acolo se duc oamenii mari, babele şi moşnegii. Las-că tu ai vreme si de Biserică. Ia vezi colo în poieniță, ce mai hîrjoană! Du-te de te joacă și tu, acolo..!
-Bine mai zici, mătuşică! Și s-a dus fetita la hârjoana copiilor, în loc de a se duce la Sfânta Biserică, unde plecase.
Se face fetița fată mare și pleacă iar la Sfânta Biserică. Diavolul-babă îi iese înainte și o întreabă:
-Unde te duci tu, fată mare?
-La Sf. Biserică, mătușică!
-Iată, mai auzii una! Fată mare la Biserică! Fetele mari, iată-le cum sar în joc! Iată-le, cum se îndrăgostesc! Du-te și tu cu ele...!
-Că bine mai zici, mătușică! Și s-a întors fata din calea Bisericii la joc!...
După aceea se căsătorește, ajunge femeie cu bărbat şi copii... Pleacă iar la Sfânta Biserică. Diavolul-babă îi iese înainte, zicându-i:
-Unde ai plecat, nevastă?
-La Sfânta Biserică, mătușică!
-Ei, na, Biserică!
Ai lăsat copiii singuri în casă să ardă, ori să îşi scoată ochii, ori poate ies pe drum și-i calcă vitele, îi rup câinii, iară bărbatul tău când vine acasă nu găsește mâncare, și-apoi huiet și înjurături... bătăi!... Întorce-te înapoi, că după ce vei înbătrâni, tot la Biserică îi fi!
-Că bine mai zici, mătuşică! Și s-a înapoiat iarăși acasă.
Ajunge nevasta, babă bătrână.
Pleacă iar la Sfânta Biserică.
Diavolul-babă îi iese iar înainte, întrebând-o:
-Unde te duci, babă hăi?
-Mă duc Ia... la Sfânta Biserică, mătușică!
-la, mai auzii una bună! Baba surdă, la Biserică! D-apoi, ce-ai să mai poți face tu la Biserică ?
Aşa surdă, gârbovită, slabă şi sfârșită de suferință?
Te dor picioarele; îți tremură tot corpul!
N-auzi nimic, nu pricepi nimic.
Te apucă tusea, ba și neputințele și sminteşti pe atâta lume!
Du-te înapoi acasă, că după ce-i muri, tot la Biserică vei fi!
Și din păcate, baba s-a întors iar din calea Bisericii şi a stat acasă până a murit, tristă și neagră de păcate....
Vedeți ?
Iată, așa a câștigat și câștigă diavolul sumedenii de suflete creștine de toate vârstele...
Așa a înşelat şi înşeală diavolul pe toți și pe toate care cedează ispitelor lăsându-se amăgiți de ele.
Fără Biserică, omul se pierde ușor, căci singur s-a lăsat pe sine afară din Corabia Mântuirii, și s-a lipsit de toate Darurile și Tainele Sfinte dăruite lui de Dumnezeu pentru a se mântui.
Fiți treji, privegheați, pentru că potrivnicul vostru, diavolul, umblă, răcnind ca un leu, căutând pe cine să înghită !
Cine are Biserica de Mamă, Îl are pe Dumnezeu de Tată !
Biserica e Trupul lui Hristos, iar El e Capul ei !


Rădăcina...

"Unii se laudă cu mașinile lor, alții cu casele lor dar eu mă laud cu numele Domnului, Dumnezeului meu. Aceștia s-au împiedicat și au căzut iar eu m-am sculat și m-am îndreptat." Doamne ajută!"





Un ateu a căzut de pe o stâncă. In timp ce cădea, el s-a prins de o mică rădăcinuță. A rămas astfel, atârnat între cer si prăpastia de sub el, ştiind că nu va mai rezista multă vreme.
Atunci, i-a venit o idee.
– Dumnezeule! a strigat el cât îl ţinea gura.
Tăcere! Nu i-a răspuns nimeni.
– Dumnezeule, a strigat el din nou. Dacă exişti, salvează-mă, şi îți promit că voi crede în tine şi că îi voi învăța și pe alţii să creadă.
Din nou, tăcere! Subit, s-a auzit o Voce ca de tunet, care l-a făcut aproape să dea drumul la rădăcina de care se ținea:
- Aşa spun toți atunci când se află la greu!
- Nu, Doamne, nu! a strigat el, cu ceva mai multă speranță. Eu nu sunt la fel ca alții. Nu vezi, am început deja să cred, acum, când ți-am auzit şi vocea. Nu mai trebuie decât să mă salvezi și voi proclama pretutindeni numele Tău, până la capătul pământului.
- Foarte bine, a răspuns Vocea. Te voi salva. Dă drumul la rădăcina aceea.
- Să dau drumul la rădăcină? a strigat omul, nevenindu-i să-și creadă urechilor. Mă crezi nebun?"


miercuri, 1 mai 2024

FLORIILE INIMII

"Unii se laudă cu mașinile lor, alții cu casele lor dar eu mă laud cu numele Domnului, Dumnezeului meu. Aceștia s-au împiedicat și au căzut iar eu m-am sculat și m-am îndreptat." Doamne ajută!




de Preot Sorin Croitoru

De vei deschide ușa ta
Când Domnul bate-ncet în ea,
El va intra ca la Florii,
Umplându-te de bucurii!

Așterne foi de palmier,
Căci Domnul vine-acum din cer
Pe măgărușul Său cel mic,
Să Îl întâmpini cu finic!

Să-I pui mătăsuri moi pe tron,
Căci Domnul vine din Sion:
Cu sânge El te-a cumpărat,
Și vrea să-ți fie Împărat!

El vine să-ți aducă har
Și pace să îți dea în dar,
Să-ți fie-n inimă izvor
Al Duhului Mângâietor.

Tristeți tu nu o să mai ai,
Căci inima-ți va fi un Rai.
Cânta-vor îngerii în cor,
Slăvind pe Împăratul lor.

Tu vei simți miros de mir
Și de parfum de trandafir:
Parfumul Raiului de sus,
Mireasma Domnului Iisus!

Tu vei vedea lumini de vis,
Și în culori de Paradis
Cu mintea vei pleca spre zări,
Pe ale inimii cărări..

Prietene, eu știu ce spun,
Căci L-am primit pe Domnul bun
Și m-a umplut de bucurii
În ale inimii Florii!
amin

VEDEȚI, COPII, EU MOR PE CRUCE..

"Unii se laudă cu mașinile lor, alții cu casele lor dar eu mă laud cu numele Domnului, Dumnezeului meu. Aceștia s-au împiedicat și au căzut iar eu m-am sculat și m-am îndreptat." Doamne ajută!





de Preot Sorin Croitoru

Vedeți, copii, Eu mor pe Cruce
Și rabd atâtea pentru voi,
Căci vreau să-mpărățiți cu Mine
În cer în viața de apoi..

Ce, credeți voi că-n chinul Crucii
Îmi este-atât de drag să mor?..
Dar numai jertfa Mea ucide
Păcatul cel ucigător!

Din rănile-Mi însângerate
Se scurge isopul curat
Ce spală-ntinăciunea voastră
Și orice urmă de păcat..

Din coasta Mea țâșnește apă,
Adică har dumnezeiesc,
Prin care cei murdari la suflet
Precum zăpada se albesc.

Eu Mă sfințesc pe Mine Însumi,
Sunt Jertfă și Arhiereu,
Murind cu brațele-Mi deschise
Ca să vă ierte Tatăl Meu!

Satanei Eu i-am pus căpăstru
Și l-am zdrobit ca pe-un mișel;
Lipsitu-l-am de-a sa tărie,
Murind pe Cruce ca un Miel!

Am vindecat a voastră fire,
Cândva stricată de Adam.
Prin ascultarea Mea deplină,
Am mântuit întregul neam!

Răpitu-i-am puterea morții,
Prin moartea Mea de Dumnezeu,
Căci n-a putut ca să Mă țină,
Fiind chiar Domnul vieții Eu!

Sunt gata iarăși pentru Cruce,
Puține zile-Mi mai rămân
Și-aș vrea să-ți văd recunoștința,
Iubitul meu popor român..

Voi coborî în întuneric
Ca din cenușă să te scol;
Nu vreau ca sufletul să-ți fie
Din nou posomorât și gol..

Să-Mi umpli sfintele biserici,
Strigând că Eu am înviat,
Căci da, popor de viță sfântă,
Voi învia cu-adevărat!

Sfintii Zilei

Arhivă blog