Faceți căutări pe acest blog

Creştinism Ortodox

luni, 16 septembrie 2024

... Vizita Sfintei Mucenițe EUFIMIA, la Sfântul Parinte PAISIE AGHIORITUL ...

"Unii se laudă cu mașinile lor, alții cu casele lor dar eu mă laud cu numele Domnului, Dumnezeului meu. Aceștia s-au împiedicat și au căzut iar eu m-am sculat și m-am îndreptat." Doamne ajută!


🙏🏽 Stareţul se afla în curtea colibei lui, atunci când l-a vizitat un fiu duhovni­cesc de-al său şi spunea mereu cu toată inima: „Slavă Ţie, Dumnezeule!”.

 La un moment dat, Stareţul i-a spus: – Se poate netrebnici cineva şi în înţelesul cel bun.

 – Cine, Gheronda?
 
– Stăteam liniştit în chilia mea când a venit şi m-a uluit. Ce frumos petrec ei acolo sus! – Ce se întâmplă, Gheronda? – Îţi voi spune, dar să nu spui la nimeni. Atunci Stareţul i-a povestit următoarele: „Tocmai mă întorsesem din lume, unde ieşisem pentru o problemă bisericească. Marţi, pe la ora 10 dimineaţa, stăteam în chilie şi făceam Ceasurile. Deodată am auzit o ciocănitură în uşă şi o voce de femeie spunând: «Pentru rugăciunile Sfinţilor Părinţilor noştri…». Atunci m-am gândit: «Cum de a intrat o femeie in Sfântul Munte?». Cu toate acestea, am simţit o dulceaţă dumnezeiască înlăuntrul meu şi am întrebat: – Cine este? – Eufimia. «Care Eufimia?, m-am întrebat în sinea mea. Nu cumva vreo femeie a făcut vreo nebunie şi a venit în Sfântul Munte, îmbrăcată în haine bărbăteşti? Acum ce să fac?». Aceea a bătut din nou la uşă, iar eu iarăşi am întrebat:

 – Cine este?
 
– Eufimia. Mă aflam în îndoială şi, de aceea, nu am deschis. Când a bătut a treia oară, uşa, care era zăvorâtă pe dinăuntru, s-a deschis singură. Apoi am auzit paşi pe hol. Am sărit ca să deschid uşa chiliei şi am văzut înaintea mea o femeie cu capul acoperit. O însoţea cineva care semăna cu Evanghelistul Luca şi care a dispărut îndată. Cu toate că eram sigur că aceasta nu era o nălucire de la cel viclean, pentru că avea o strălucire deosebită, am întrebat-o cine este. – Muceniţa Eufimia, mi-a răspuns aceea. – Dacă eşti Muceniţa Eufimia, vino să ne închinăm Sfintei Treimi. Tot ce fac eu să faci şi tu. Dar când încă se mai afla pe hol, a început să facă metanii, însă nu spre biserică, ci spre chilia mea. La început mi s-a părut ciudat, dar după aceea mi-am amintit că aveam deasupra uşii chiliei mele o iconiţă de hârtie cu Sfânta Treime. Apoi am intrat în biserică şi am făcut o metanie spunând: «În numele Tatălui». A repetat şi ea după mine, făcând o metanie. «Şi al Fiului». «Şi al Fiului», a repetat ea cu o voce subţire. – Mai tare, ca să aud şi eu! Iar ea a repetat mai tare.

După ce ne-am închinat şi a treia oară, rostind: «Şi al Sfântului Duh», i-am spus: «Acum să mă închin şi eu la tine». M-am închinat ei şi i-am sărutat picioarele şi vârful nasului, căci a o săruta pe faţă am considerat că este o necuviinţă. După aceea, sfânta s-a aşezat pe scăunel, iar eu pe cufăr şi mi-a dezlegat nedumerirea pe care o aveam (în legătură cu un subiect bisericesc). Apoi mi-a povestit viața ei. Ştiam că există o Sfântă Eufimia, dar viața ei nu o cunoşteam. Când mi-a povestit mucenicia ei, nu numai că o auzeam, dar parcă o vedeam, o trăiam. M-am înfricoşat.
– Cum ai răbdat astfel de chinuri?, am întrebat-o.

– Dacă aş fi ştiut ce slavă au sfinţii în cer, aş fi făcut tot ce aş fi putut ca să îndur chinuri şi mai mari. După această întâmplare, timp de trei zile nu am putut să fac nimic. Tresăltam de bucurie şi slăveam neîncetat pe Dumnezeu. Nu puteam nici să mănânc, nici nimic altceva să fac… doxologie neîncetată.”
Într-o epistolă de a sa scria: „În toată viaţa mea nu-mi voi putea plăti marea mea datorie faţă de Sfânta Eufimia care, deşi îmi era necunoscută şi fără să aibă vreo îndatorire faţă de mine, mi-a făcut această mare cinste…”. După ce a povestit acest fapt dumnezeiesc, Stareţul a adăugat cu smerenie că Sfânta Eufimia i s-a arătat „nu pentru că aş fi fost vrednic, ci fiindcă în acea vreme mă preocupa un subiect care privea situaţia Bisericii în general. Dar şi pentru alte două motive”. Stareţul a fost foarte impresionat şi se minuna cum de o femeie cu trup atât de firav a putut răbda atât de multe chinuri. „Să fi spus că era una… (voia să spună una voinică şi puternică), dar era o mână de om”.

Pe când se afla în această stare de har, Stareţul a compus o stihiră în cinstea sfintei: „Cu ce cântări de laudă vom încununa pe Eufimia, care s-a pogorât din cele de sus şi a cercetat un monah vrednic de milă din Kapsala. De trei ori i-a bătut în uşă, iar a patra oara s-a deschis singură prin minune şi a intrat cu slavă cerească, muceniţa lui Hristos, închinându-se împreună Treimei celei Sfinte”.

A mai compus şi o luminândă după „Cu ucenicii să ne suim…”, care începea astfel: „Preaslăvită Eufimia, mare muceniţă a lui Hristos, te iubesc mult de tot, după Maica Domnului”… (Fireşte, aceasta nu a alcătuit-o pentru a fi folosită la slujbe şi nici el nu o cânta când erau şi alţii de faţă.)

Împotriva obiceiului său, a mers din nou la Suroti şi le-a făcut pe monahii părtaşe acestei bucurii cereşti. Apoi ele au pictat icoana sfintei cu ajutorul şi îndrumările Stareţului. Stareţul a făcut cu mare măiestrie o ştanţă de oţel cu icoana sfintei, cu care făcea apoi iconiţe şi le împărţea de binecuvântare la închinători, în cinstea ei.

Însă s-a chinuit mult să facă degetele de la mâna stângă a sfintei, după cum el însuşi a spus: „M-am ostenit mult să-i fac mâna, dar după aceea am pus gândul cel bun: poate pentru că şi eu am chinuit-o pe sfânta”.

În Minei, la Sinaxarul din 27 februarie, a adăugat: Sfânta Eufimia! La 27 februarie 1974. Nu este vorba despre o nepotrivire, deoarece sfânta a bătut în uşă de trei ori, iar a patra oară nu a bătut, ci uşa s-a deschis singură.

Extras din Viaţa Cuviosului Paisie Aghioritul– Ieromonahul Isaac, Editura Evanghelismos.

duminică, 15 septembrie 2024

Un om milostiv

"Unii se laudă cu mașinile lor, alții cu casele lor dar eu mă laud cu numele Domnului, Dumnezeului meu. Aceștia s-au împiedicat și au căzut iar eu m-am sculat și m-am îndreptat." Doamne ajută!


         

Un om milostiv trecea pe drum și a văzut un sărac care zăcea mort și gol. De milă, a scos o haină de pe el și l-a acoperit cu ea pe mort.

După o vreme, cu el s-a întâmplat o nenorocite: a căzut de pe cal și și-a rupt foarte urât piciorul. Doctorii au declarat într-un glas că trebuie neapărat să i-l taie, altfel va muri fără îndoială – și promițându-i că vor reveni în ziua următoare ca să îl vindece în acest chip înfricoșător, l-au părăsit.
Omul s-a mâhnit; nu mai putea să doarmă, și plângea întruna. În miez de noapte i se arată un necunoscut și-l întreabă:

– De ce plângi?

– Cum să nu plâng domnule? Doctorii vor să-mi taie piciorul.
– Arată-mi-l! – a cerut cel ce se arătase. După ce l-a privit, a zis:
– Acum scoală-te și umblă.

– Nu pot că este rupt!

– Încearcă! – a stăruit necunoscutul. Sprijină-te pe mine.
Bolnavul a ascultat și, cu greu, a pornit.
– Încă mai șchiopătezi – a băgat de seamă necunoscutul și frecând, parcă, cu ceva piciorul bolnav, i-a zis. Acum culcă-te și dormi.

– Mă părăsești deja? – a strigat omul.
– Ce-ți mai trebuie? – a răspuns acela. De acum ești sănătos.
– Pentru Dumnezeu, Care te-a trimis la mine, spune-mi: cine ești? – l-a întrebat cel vindecat în chip minunat.

– Uită-te la mine și spune: nu e aceasta haina ta?
– Adevărat: a mea este, domnule! – a întărit omul.
– Eu sunt cel pe care l-ai văzut gol, zăcând mort, pe care l-ai acoperit cu haina ta. Iată că pentru fapta ta cea bună Dumnezeu m-a trimis să te vindec. Dă mulțumită Domnului! – a zis acela și s-a făcut nevăzut.

Omul s-a simțit atunci pe deplin sănătos și a dat slavă lui Dumnezeu, iar doctorii s-au mirat nespus de minunea cea mai presus de cugetul și de priceperea omeneasca.

O faptă bună nu rămâne niciodată nerăsplătită. Cei care sunt meniți să fie oameni știu întotdeauna să aprecieze binele pe care îl primesc și, odată cu binefacerea, ei percep emoția și învață cum să devină și ei mai buni. Am cunoscut indivizi duri și reci care au fost schimbați de blândețea și bunăvoința revărsate asupra lor. Ei au fost transformați prin puterea exemplului pozitiv.

Se spune că nimic nu este întâmplător și că lucrurile ni se întâmplă cu un motiv. Că trebuie să lași loc de bună ziua și că trebuie să fii atent unde calci când urci pe o scară pentru că nu se știe ce și pe cine vei întâlni când o cobori. Nu știi niciodată de la cine ai de învățat o lecție, poți primi lecția perseverenței de la cine nu te aștepți, lecția politeței de la un om pe care nu îl salutai sau lecția iubirii de la cel pe care îl urai. Sau invers, te poți baza pe un prieten, iar el te poate dezamăgi, poți auzi vorbe urâte de la cel pe care îl tratai cu respect și amabilitate. Alteori, te dezamăgește chiar persoana pe care o iubești cel mai mult.

Dacă faci ceea ce simți și nu ești bun doar din obligație, dacă ai har și pui suflet în tot, vei fi plăcut surprins să vezi cum atragi bunătatea în lumea ta, iar Dumnezeu te va binecuvânta cu tot ceea ce meriți. Cu omul potrivit la locul și timpul potrivit sau necesar, cu o viață împlinită, miracole și binecuvântare. Gândește-te la asta!





vineri, 13 septembrie 2024

Ce este viața pe pămînt ...

"Unii se laudă cu mașinile lor, alții cu casele lor dar eu mă laud cu numele Domnului, Dumnezeului meu. Aceștia s-au împiedicat și au căzut iar eu m-am sculat și m-am îndreptat." Doamne ajută!



Ce este viața pe pămînt oricînd am cugetat,
Dece ne naștem și murim, noi toți ne-am întrebat.
Dece e suferință-n lume ne întrebăm mereu,
Iar unii chiar aruncă, vina pe Bunul Dumnezeu.

Cînd viața ne îngenunchează cu scîrbe și dureri.
Atunci la cine alergăm, ca să ne dea puteri?
Cînd bolile lovesc năprasnic, atunci ne amintim,
Că este cineva în ceruri și-i spunem că-l iubim.

Cînd în dureri nu ai deschisă în fața nici o ușă,
Să știi că Domnul le ridică pe toate din cenușă.
E important să faci un pas, spre El cu îndrăznire,
Iar restul îi va face El, căci ești a Lui zidire.

Iubire fără suferință, n-ai să-ntîlnești nici cînd,
Dar nu uita că viața-i scurtă, aicea pe pămînt.
Încearcă ca să lași în urmă doar amintiri plăcute,
Și poartă-ți crucea cu răbdare pînă în vîrf de munte.

Acolo vei primi cununa și plată pentru toate,
Ai grijă de ce lași în urmă și fii antent la fapte.
Căci bogăția-acestei lumi, n-o vom lua cu noi.
Averile nau nici un rost, la vremea de apoi.

Trăeșteți viața cu răbdare căci știe Domnul Sfînt,
Dece ne naștem și murim și-s lacrimi pe pămînt.
Căci El ne dă după putere, mai greu sau mai ușor,
Și viața este doar examen iar Domnul profesor.

Nu te scîrbi de lecții grele, nimic nui în zadar.
Iar planul Lui e mult mai mare, noi nu avem habar.
Căci toate au un scop în lume și bune dar și rele
Încearcă ca să ai credință să treci ușor prin ele.

19.10.2016.
Prot. Iurie Hemei

joi, 12 septembrie 2024

ÎN OCHII OMULUI ZDRENȚUROS SE VEDE RAIUL LUI HRISTOS

"Unii se laudă cu mașinile lor, alții cu casele lor dar eu mă laud cu numele Domnului, Dumnezeului meu. Aceștia s-au împiedicat și au căzut iar eu m-am sculat și m-am îndreptat." Doamne ajută!




Într-o biserică se întâmpla să vină cu regularitate un bătrânel în haine ponosite și zdrețuroase.
Lumea, evident, se îmbrăca frumos la biserică, îşi luau - vorba ceea - hainele de duminică.
Bătrânelului în schimb părea să nu-i pese. Haină murdară, prăfuită, pantaloni pătați ...
Așa că oamenii au început să fie deranjați de treaba asta și i-au spus preotului. Preotul a promis să se ocupe de problemă. Așa că l-a luat pe bătrânel deoparte și i-a zis :
- Tu știi cum ar trebui să vină îmbrăcați oamenii la noi la biserica ?
- Nu știu, părinte.
- Dar de rugat te rogi lui Dumnezeu din toată inima ?
- Da, părinte, mă rog.
- Păi uite, diseară, când îți faci rugăciunea, întreabă-L pe Dumnezeu cum ar trebui să fie îmbrăcați oamenii care intră în biserica asta.
- Bine, părinte.
A doua zi, bătrânelul apare la biserică în aceleași haine ponosite şi zdrențuroase.
Preotul îl întreabă :
- L-ai intrebat pe Dumnezeu aseară cum să te îmbraci ?
- L-am intrebat, părinte.
- Și ce-a zis Dumnezeu ?
- A zis că nu știe, pentru că El n-a intrat niciodată în biserica asta.
------------------------------------------------
Morala : Nu disprețui niciodată pe nici un om, că nu ştii slava lui înaintea Bunului DUMNEZEU.

DE CE SUFAR DOAMNE?

"Unii se laudă cu mașinile lor, alții cu casele lor dar eu mă laud cu numele Domnului, Dumnezeului meu. Aceștia s-au împiedicat și au căzut iar eu m-am sculat și m-am îndreptat." Doamne ajută!



Un om coplesit de suferinte, a inaltat gandul sau catre Dumnezeu si a zis: “DE CE SUFAR ATATA, DOAMNE?” Atunci, a auzit in gandul sau, glasul lui Dumnezeu, zicandu-i: “Tu suferi ca sa se poata desprinde sufletul tau din tina (tarana) aceasta, sa se desparta de duhul lumii. Daca n-ai suferi, atunci, ai iubi tina (cele din lume) si Eu nu vreau aceasta! Tu suferi ca sa te deprinzi cu SMERENIA! De n-ar fi asa, te-ai mandri si pierdut ai fi, pe vecie. Si eu nu vreau sa te pierd! Tu suferi ca sa pretuiesti purtarea mea de grija si sa fii milostiv. De n-ai suferi, n-ai cunoaste-o si ai trai o viata zadarnica. Si Eu vreau sa duci o viata plina de FAPTE BUNE. Tu suferi ca sa-ti intaresti CREDINTA! Astfel ai fi lenes si inclinat spre ispite. Si Eu vreau ca tu SA PRIVEGHIEZI, ca sa nu te pierd! TU SUFERI ca sa te unesti cu Fiul Meu, care este Mantuitorul tau, Pe care l-am trimis în lume spre mantuirea tuturor celor ce vor pazi poruncile". Așa a grait Dumnezeu in cugetul omului, iar omul care suferea a zis: “Ma voi stradui, Doamne, sa trec prin toate suferintele mele, impreuna cu Tine."
 
 Bucuria mea, Mai intai a fost RASTIGNIREA si apoi INVIEREA MANTUITORULUI. Așa va fi si in viata noastra: MAI INTAI VOM PATIMI (vom ispasi pacatele) SI APOI VOM INVIA. Nu putem primi CUNUNA (mantuirii), fara sa primim mai intai crucea (ispasirii pacatelor). Daca Lui Iisus, i s-a dat o COROANA DE SPINI, atunci si cei care-L urmeaza, nu se pot astepta la COVOARE DE TRANDAFIRI. Hristos nu a spus: “Ia-ti cununa si vino dupa Mine!”, dimpotriva, El a spus asa: “Daca vrea cineva sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-Mi urmeze Mi-e” (Matei 16:24).  

                                                                                                                      Amin si Aliluia!

                                                                                                                        Preot Ioan 🛎.


marți, 10 septembrie 2024

Pe munte

"Unii se laudă cu mașinile lor, alții cu casele lor dar eu mă laud cu numele Domnului, Dumnezeului meu. Aceștia s-au împiedicat și au căzut iar eu m-am sculat și m-am îndreptat." Doamne ajută!



Cât de aproape am fost de cer, 
Și norii i-am atins cu mâna, 
Azi m-am simțit asa de liberă 
Și tot văzduhul parcă mă-ngâna. 

Mă uit în jurul meu și văd 
Și liniște, și pace si-armonie,
 Din lumea mea ușor mă lepăd
 Și vreau ca să rămân cu astă bucurie .

 Privesc , mă minunez și tac
. În gând încep a spune-o rugăciune,
 Cu tine Doamne acum vreau să mă-mpac, 
Aștept aici să-ti fac o închinăciune

 Căci locul cel mai sus eu l-am ales 
Ca să Te văd și să-ti vorbesc 
Parinte, În viață doar păcate am cules
 Și câte am să-ți spun aici pe munte

Mihaela Stoica-Cucoanes                                                                                                     


Ca frații ...

"Unii se laudă cu mașinile lor, alții cu casele lor dar eu mă laud cu numele Domnului, Dumnezeului meu. Aceștia s-au împiedicat și au căzut iar eu m-am sculat și m-am îndreptat." Doamne ajută!



Eu milostenia când o făceam,
Eu o dădeam ca să arăt că am.
În grabă poate-am dat un colț de pâine 
Și l-am tratat pe om ca pe un câine.

Ori când am dat un măr asa mai mic,
Și l-am tratat pe om ca pe-un nimic,
A fost să-l văd asa din depărtare, 
Că eu sunt mică și el este mare.

Căci el cu mâna-ntinsă când stătea, 
Vroia ca să îmi dea ce el avea,
Împărăția mare a lui Hristos, 
Ca sa îmi fie mie de folos. 

Să-mi dea din a lui bunătate, 
Să simt că iată am un frate,
Sa gust din marea lui iubire,
Iar eu să cad din marea nesimțire.

Si-apoi cu zâmbetu-i firesc
Ca să-l țin minte cât trăiesc,
Sa fim ca frații la Judecată, 
Că eu am dat și el mă iartă.


Mihaela Stoica-Cucoanes

Sfintii Zilei

Arhivă blog